Carla kijkt me stralend aan. Hoe anders kwam ze een poos geleden binnen: moegestreden, futloos, onzeker en ontevreden met haar leven. Ze heeft een roerige tijd achter de rug. Die periode ligt gelukkig achter haar, we zitten nu in het afrondende gesprek. Ze heeft een enorme groei doorgemaakt.
Met vallen en opstaan
“Wat heb ik veel geleerd.” Een diepe zucht ontsnapt haar. Ze herinnert zich nog goed dat ze niet wist waar ze moest beginnen en dat ze voortdurend twijfelde aan alles, vooral aan zichzelf. Dat heeft haar zelfvertrouwen geen goed gedaan. Maar met vallen en opstaan heeft ze geleerd hoe ze beter voor zichzelf kan zorgen.
Als klein kind overvraagd
Door de bespreking van haar genogram begrijpt ze hoe haar familiegeschiedenis haar heeft gevormd. Een genogram is een soort stamboom van minimaal drie generaties en laat zien hoe de onderlinge verbindingen lopen. Door dit genogram zijn de schellen van haar ogen gevallen. Het heeft haar een andere kijk op haar gezin van oorsprong gegeven. Ze snapt nu dat zij als klein kind de ouderrol op zich genomen heeft en voor haar moeder heeft gezorgd. Haar moeder was minder beschikbaar voor haar en heeft een te groot beroep op haar gedaan. Ze is als kind overvraagd. Als klein kind was ze daar nog niet klaar voor. Maar als kind wil je je ouders niet teleurstellen en doe je wat je kunt, ook als het ten koste van jezelf gaat. Zo is het bij haar ook gegaan.
Vanzelfsprekend
“Ik had gewoon niet in de gaten wat er gebeurde,” legt ze uit. “Ik vond het vroeger vanzelfsprekend om na school de was te vouwen en de boodschappen te doen. Mijn moeder verwachtte dat van mij. Ik nam mijn zusje mee naar school, want dan hoefde mijn moeder niet naar school te fietsen,” vervolgt ze. “Ik wist niet beter en deed zonder mopperen wat er van me verwacht werd.”
Wrange vruchten
Het heeft ertoe geleid dat ze de wrange vruchten heeft geplukt van het vervullen van al die taken die niet bij een kind horen. Doordat er geen rekening gehouden werd met haar grenzen, heeft ze niet geleerd om grenzen te trekken. Doordat ze zich niet gehoord gevoeld heeft, heeft ze ter compensatie grote behoefte aan aandacht ontwikkeld. Omdat ze niet gestimuleerd is om nieuwe, onbekende dingen aan te gaan, is ze angstig en onzeker geworden.
De 2.0 versie van zichzelf
Althans, dat was zo totdat ze besloot om het heft in eigen handen te nemen. Vanaf daar is het snel gegaan. Nu is ze de 2.0 versie van zichzelf: fit, energiek, blij en zelfverzekerd. Ze durft nee te zeggen als dat nodig is, trekt grenzen op een respectvolle manier en blaakt van zelfvertrouwen. Ze is blij met zichzelf en dat straalt ze uit: een mooie, zelfverzekerde vrouw die weer geniet van het leven. Ik laat haar met een gerust hart los. Zij redt zich wel.
Wil je de beste versie van jezelf worden?
Wil jij ook de 2.0 versie van jezelf leren kennen? Zodat je weer fit, blij, energiek en zelfverzekerd wordt? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.
Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.