We zijn in Gouda. Met ‘Beleef Gouda op grote hoogte’ viert de stad dit jaar haar 750-jarig bestaan. Samen met mijn vriend – die in Gouda geboren is – beklim ik het dak van de Sint-Janskerk, de kerk met de beroemde gebrandschilderde ramen. Vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht over de polder tot aan de skyline van Rotterdam. Op deze hoogte heb je overzicht.
Touwtjes in handen
Het doet me denken aan een nieuwe client. Hij is gewend om de touwtjes in handen te hebben. Hij heeft een leidinggevende functie bij een bekende multinational en floreert in de harde zakenwereld. Zijn dure horloge, maatpak en glimmende auto verraden dat hij zakelijk succesvol is. Hij staat op grote hoogte in de organisatie en heeft overzicht over het bedrijf, de medewerkers en de processen. Alles onder controle. In zijn werk is geen plaats voor kwetsbaarheid.
Tjak, tjak, tjak
Wat hij niet onder controle heeft, is zijn privéleven. De relatie met zijn vrouw en kinderen staat onder druk. Zijn werk loopt goed maar kost hem steeds meer energie. Daarom is hij hier. Hij heeft van een collega over mij gehoord. Die collega heeft een mooi proces doorlopen. Dat wil hij ook. Of ik een lijstje met do’s en don’ts voor hem heb? “Was het maar zo simpel,” zeg ik lachend. “Er is geen lijstje dat je tjak, tjak, tjak kunt afvinken. Daar heb je vorige week al een voorproefje van gehad, toch?”
Verandering
Hij bekent dat hij opziet tegen het gesprek van vandaag. Het intakegesprek van vorige week heeft hem verbaasd. Hij verwachtte vragen die hij vlot kon beantwoorden. Geen vragen die gaan over zijn emoties, waar hij door geraakt wordt en al helemaal niet waar hij bang voor is. Hij is niet bang, hij heeft alles onder controle.
Het intakegesprek heeft hem nog lang bezig gehouden. Maar ja, als ik hem volg in zijn houding van onkwetsbaarheid, zal er niets veranderen. En hij is hier toch omdat hij wil veranderen? “Ja, dat klopt,” bevestigt hij.
Emoties uitschakelen
Ik begrijp heel goed hoe lastig het voor hem is dat hij het gesprek niet naar zijn hand kan zetten. De scheiding van zijn ouders is allesbehalve soepel verlopen. Twee mensen van wie hij zielsveel houdt, maakten elkaar na de scheiding over en weer zwart. Daar heeft hij last van gehad.
Waar hij ook last van heeft gehad, is dat zijn moeder van hem, als oudste zoon, verwachtte dat hij de vaderrol overnam. Dat heeft hem veel energie gekost. Hij heeft geleerd om zijn emoties uit te schakelen. Emoties maken immers kwetsbaar en dat kon hij er niet bij hebben. Nog steeds durft hij zijn kwetsbaarheid niet te laten zien, bang dat hij de controle verliest.
Geparentificeerd
Hij is geparentificeerd geraakt, zoals dat met een mooi woord heet. Een geparentificeerd kind is een kind dat overvraagd wordt en gedurende langere tijd (zorg)taken overneemt van de ouder(s) waardoor zijn ontwikkeling geschaad wordt. Bij parentificatie is sprake van rolomkering: de ouder wordt het kind en het kind wordt/zorgt voor de ouder. Destijds was dat een manier om te overleven. Tegenwoordig heeft hij last van deze houding.
Kwetsbaarheid
Kwetsbaar durven zijn en emoties leren tonen, zijn persoonlijke doelen voor hem. Dat vraagt om commitment, ook als hij weerstand voelt. Maar de beloning is groot: warmte en betrokkenheid in de relatie met zijn vrouw en dochters, rust en ontspanning en betere sociale contacten. Kwetsbaarheid maakt krachtig en menselijk. Daar wordt hij zeker blij van. En zijn vrouw en kinderen ook.
Durf je je kwetsbaarheid te tonen?
Durf jij kwetsbaar te zijn? Of houd je liever zelf de touwtjes in handen? Als je wil leren hoe je kwetsbaar kunt zijn en in vertrouwen kunt handelen, mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.
Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.